Warenhuis Albert Heijn, Buikslotermeerplein

Het warenhuis van Albert Heijn dateert uit de jaren ‘70. Het oorspronkelijke ontwerp is een compositie van open en gesloten vlakken en horizontale lijnen, dakranden en een lang uitstekend balkon, in lijn met de stijl van die tijd. Gebouwindeling en gevel zijn in de loop der jaren meermalen gewijzigd. Het lange markante balkon aan het Buikslotermeerplein is één van de weinige originele elementen dat door de jaren heen is behouden.

 

Een noodzakelijke asbestsanering bood Ahold vastgoed de gelegenheid het gebouw te renoveren en van een nieuwe uitstraling te voorzien.

Transformatie Albert Heijn, Buikslotermeerplein

Het oorspronkelijke ontwerp heeft zeer gunstige kenmerken; De maat en schaal sluiten mooi aan op de omgeving, markante accenten in de gevel doorbreken het grote volume. De ligging aan de rand van het winkelcentrum en vóór een groot parkeerterrein is zeer gunstig voor de winkels.

Transformatie Albert Heijn, Buikslotermeerplein

In de jaren ‘80 is een grote glazen gevel gericht naar het grote parkeerterrein geïntroduceerd. Echter, de glazen gevel is dichtgeslibd met donkere lamellen en een overdaad aan signing. Middels een ‘grote schoonmaak’ en enkele eenvoudige aanpassingen is het gebouw getransformeerd tot een open en uitnodigend warenhuis dat recht doet aan de wensen van de opdrachtgever en de kwaliteit van het originele ontwerp. Een nieuwe hoge glazen gevel verbetert zowel zichtbaarheid van winkels op de verdieping als wel zichtbaarheid van de omgeving. De gevel laat daglicht diep doordringen in het interieur en biedt een aangename natuurlijke verlichting. De bestaande gesloten gevel wordt gerepareerd en geschilderd. Een nieuwe overhoekse dakrand versterkt de zichtbaarheid en markeert het platte volume.

 

Transformatie Albert Heijn, Buikslotermeerplein

Interne routing wordt versoepeld middels een tweede roltrap, aanpassingen aan de vide en een betere positie van de lift. De nieuwe dubbelhoge entreehal is licht, overzichtelijk en uitnodigend.

De ingreep resulteert in een fris en nieuw gebouw.