Herinrichting van de Houtmark, Breda

De Houtmarkt, is in 1978 gebouwd als een overdekte winkelstraat. De passage doorsnijdt een groot bouwblok en verbindt de Kerkstraat met de Ginnekenstraat, een belangrijke winkelstraat van Breda.

 

De entree aan de Ginnekenstraat ligt strategisch aan de hoofdwinkelroute. De Houtmarkt heeft een aangename schaal met vele kleine, gevarieerde winkelunits. De verweerde half doorzichtige kap over de hele lengte van de passage, laat een intens en gefilterd daglicht binnenvallen. Het is er altijd licht en luchtig, zelfs op een grauwe winterse dag.

Echter het is in een slechte staat van onderhoud. Jarenlange stapeling van reclameborden, betimmering en decoratie heeft geleid tot een rommelige, onoverzichtelijke en ongezellige ruimte. Entrees zijn dicht geslibd, samenhang en een uitnodigende sfeer ontbreken. Groeiende leegstand is het zichtbare gevolg.

de houtmarkt winkelpassage breda

Aanpak en ontwerp

De gekozen aanpak begint met een grote schoonmaak. Bekleding wordt verwijderd, wanden, kap en vloeren worden vervangen. Vernieuwing wordt bereikt door het oorspronkelijke ontwerp weer tot zijn recht te laten komen en te versterken door gebruikmaking van de kracht van kleinschalige, individueel zichtbare winkeleenheden en de kwaliteit van de rustgevende lichte passage.

 

de houtmarkt winkelpassage breda

Winkelpuien

Winkelpuien worden getransformeerd van langgerekt en horizontaal naar geparcelleerd en verticaal. Herkenbare eenheden vergelijkbaar met een kleinschalige winkelstraat zijn het resultaat.

 

Gevelmateriaal

Er is gekozen voor een basale en licht rustieke afwerking van metselwerk penanten tussen de winkeleenheden, stucwerk en wit schilderwerk. Houten kaders ter omlijsting van de winkelpuien benadrukken de schaal van de kleine eenheid en bieden een warme uitstraling.

 

Reclame

Alle reclame wordt verwijderd en geplaatst in een nieuw te ontwerpen uniform element dat hoog op de gevel wordt geplaatst.

de houtmarktpassage breda

Vloer

De vloer krijgt een stijlvolle nieuwe bekleding die de eenheid en rust van het ontwerp versterkt. Midden in de passage is een hof, een eiland van rust in het drukke winkelgebied. De vloer krijgt hier een verbijzondering passend bij de ruimte.

 

Kap

De kap wordt vervangen door een kap in de lengterichting die bijdraagt aan een neutraal beeld en rust brengt in de verder levendige ruimte.

 

de houtmarkt winkelpassage breda

Entree

De dubbelhoge entree aan de Ginnenkenstraat (de hoofd winkelstraat) wordt zichtbaar gemaakt door de verwijdering van overtollige reclame-elementen het openmaken van de zijkanten en verfraaiing van de oude gevel. Een uitnodigende hoge, open entreehal met allure is het resultaat.

 

de houtmarkt winkelpassage breda
Herinrichting van de Grote Marktstraat, Den Haag
Winkelcentrum IJburg, Amsterdam
winkel warenhuis Albert Heijn Buikslotermeerplein
Architectenselectie winkelcentrum koningsoord, berkel-enschot
grondgebonden woningen Berkel en Rodenrijs
Watervilla's, Ypenburg, Den Haag
samenwerking tot ontwikkeling in Bergen op Zoom, ducroq & van zutphen architects
basisschool de Vlieger, Ypenburg, Den Haag
winkelcentrum Vier Meren, Hoofddorp
winkels en woningen Pieter Vreedestraat, Tilburg
Winnaar, BNA Jonge Architecten 2010