Uitbreding landelijke villa | Oegstgeest

De huidige statige villa is een voormalig woonhuis van een kweker. De nieuwe eigenaar wil de woning uitbreiden met een grote keuken en een aparte kantoorruimte, achter in de tuin. Beide nieuwe gebouwen moeten energieneutraal en duurzaam gebouwd worden. Het gebied rondom de villa kenmerkt zich door een aangename menging tussen karakteristieke, industriële, agrarische gebouwen en woonhuizen. Tezamen met de eigenaar hebben we gezocht naar een architectuur die industriëel en modern is, maar die goed past bij de agrarische omgeving. De bestaande villa en nieuwe gebouwen vormen samen een mooi ensemble gelegen rondom een centraal terras.

Landelijke villa, Oegstgeest

De Keuken

De nieuwe keuken, die aangebouwd is aan de achtergevel van de huidige villa opent zich naar de tuin. De constructie van de keuken is een luchtig stalen frame, met veel glas in de gevels. De zijgevel, grenzend aan de buren, is gedimensionëerd op de maat en schaal van de lange kastenwand in het interieur. De grote overstekken bieden bescherming tegen de zon in de zomertijd. In de winter daarentegen krijgt de ruimte veel daglicht binnen.

 

Het kantoorgebouw en de carport

Het kantoorgebouw met de carport is informeler van opzet dan de keuken en het statige woonhuis. Het gebouw heeft een eenvoudige houten draagconstructie en straalt de informele landelijkheid van een schuur uit.

De informelere vormgeving, wordt versterkt door het aanwezige hoogteverschil tussen het hoger gelegen woonhuis met het terras en de lager gelegen tuin.

Het beeldbepalende hellende dak heeft riant uitkragende dakranden met een zinken bekleding.

Landelijke villa, Oegstgeest