Landelijke Villa's, Leimuiden

Op het huidige terrein van een kwekerij is het recent mogelijk gemaakt om 3 nieuwe vrijstaande woningen te bouwen naast een bestaande woning.

 

Drie families hebben besloten om gezamenlijk hun droomwoningen, drie moderne landelijke villa’s, te laten ontwerpen en hier te bouwen. De wensen van de drie families en ook de drie locaties zijn heel verschillend en hebben geleid tot drie heel verschillende op maat gemaakte ontwerpen. Wij hebben de drie woningen als een ensemble ontworpen. Drie verschillende woningen, die in de uiterlijke verschijning veel overeenkomsten vertonen.

 

De woningen zijn ontworpen in lichtgekleurd metselwerk met grote glaspartijen op de begane grond, met een afwisseling van gesloten delen en glas op de verdieping. De daken hebben gladde zwarte dakpannen, waarin zonnepanelen zijn weggewerkt.

De toepassing van tijdloze materialen en een eigentijdse detaillering draagt bij aan de gewenste moderne landelijke uitstraling.

Kavel 2

Deze villa is ontworpen voor een familie die een huis wenst waarin zij van hun oude dag kunnen genieten, een levensloopbestendige woning.

 

Het hoofdgebouw bestaat uit één laag met een kapverdieping. In de bredere zijaanbouw is ruimte gemaakt voor een royale slaapkamer en een badkamer op de begane grond.

levensloopbestendige woning leimuiden

De woon/eetkeuken is de centrale- en tevens belangrijkste ruimte van het huis. Door de verbinding met de bijkeuken, de opkamer en veranda ontstaat een zeer ruime en praktische ruimte om te koken in het gezellige bijzijn van gasten. De ruimte is dusdanig groot dat gemakkelijk een grote, langwerpige eettafel kan worden geplaatst, het hart van het huis. Vanuit deze eethoek kijk je mooi uit over de binnenvaart van de binnenhaven. Centraal vanuit de woonkeuken is via dubbele deuren toegang tot het ruime veranda.

 

Op de verdieping is ruimte voor twee slaapkamers, een badkamer en een berging. De trap naar de verdieping kan in de toekomst worden voorzien van een traplift.

Kavel 3

Deze kavel is door de opdrachtgevers specifiek gekozen vanwege het uitzicht op het dwarsgelegen water van de dijk. Dit gegeven is een belangrijk uitgangspunt voor het schetsontwerp. De woonkamer, kinderkamers en veranda zijn gepositioneerd aan de achterzijde van het huis met uitzicht op het water.

landelijke villa leimuiden
landelijke villa leimuiden

De woonkeuken grenst aan een patio gelegen aan de zijkant van de woning tegen de lage muur van de buren. Hier ontstaat een intieme plek om te eten en te loungen met zowel vanaf de patio als vanuit de woonkeuken doorzicht naar het dwarswater. Een binnen/buitenhaard is geplaatst in de oostgevel van de woonkamer, gelegen aan het terras.

 

De slaapkamers op de verdieping zijn geplaatst rond een multifunctionele overloop met een vide naar de begane grond. Vanaf de overloop is zowel contact met de begane grond en de patio mogelijk en zijn er ook doorzichten naar de zuidzijde, de tuin en de dijk met het dwarswater en de polder. Zoals gezegd is deze plek de spil van het huis, met verbindingen tussen de begane grond en de 1e verdieping en tussen binnen en buiten.

Kavel 4

De opdrachtgevers gaven aan dat het specifieke van deze plek voor hun is, dat je kan ‘leven met de zon mee’. De zon schijnt in de ochtend in de grote woonkeuken en ‘s middags en ‘s avonds in de eethoek en de zithoek en op het zuidwest gelegen terras. De eethoek is gelegen in het hart van de woning. In deze ruimte is ook de vide naar de verdieping gelegen. Deze ruimte is de spil van het huis. Dit is aan de buitenzijde markant gemaakt, door twee verticale smalle omkaderde glasstroken over anderhalve verdieping.

 

In de woonkeuken is een groot panoramisch hoekraam geplaatst. Door dit hoekraam, grote brede vensterbanken te geven kunnen hier zowel binnen als buiten onder de veranda zitplekken bij de keuken gemaakt worden.

landelijke villa leimuiden
landelijke villa leimuiden

Aan de achterzijde van het huis bevindt zich op de begane grond de zitruimte met veel glas en uitzicht. Hierboven bevinden zich de slaapkamers van de kinderen direct onder het puntdak. Dit dak kan aan de achterzijde ca. 3 meter uitkragend worden gemaakt en dit vormt dan een hoge veranda grenzend aan de zithoek op de begane grond.

 

De veranda heeft veel privacy door het plaatsen van het kantoor aan de westzijde. Gekoppeld aan het kantoor is een buitenhaard met een markante schoorsteen geplaatst die een mooie compositie vormt met het kantoor en het hoge veranda dak.

 

Het specifieke aan deze woning is verder de wens van de opdrachtgevers om een nul-op-de-meter woning te maken zonder gas aansluiting (all electric).

rijwoningen berkel en rodenrijs
landelijke villas kijk in de pot
Landelijke villa, Oegstgeest
Watervilla's, Ypenburg, Den Haag
Het Waelpark, 's-Gravenzand
Prijsvraag Twentse Kraal
schuytgraaf, arnhem
schetsontwerp Beekse Akkers, Laarbeek
basisschool de Vlieger, Ypenburg, Den Haag
winkelcentrum ijburg, blok 5
Architectenselectie winkelcentrum koningsoord, berkel-enschot