Het Waelpark | 's-Gravenzande

Eigenzinnig wonen in het Westland.

 

Dit is een ontwikkelingsvisie voor een woongebied in ´s-Gravenzande. De visie wordt momenteel verder ontworpen en uitgewerkt in een CPO-proces. Het woongebied, een villawijk, is mooi gelegen. Omringd door groen en water. De woningen worden energie neutraal opgezet.

Het Waelpark, 's-Gravenzande

De ruime opgezette kavels bieden ruimte voor riante vrijstaande woningen, twee onder één kap woningen en drie onder één kap woningen. De verkaveling weerspiegelt de typische Westlandse lintbebouwing.

 

De riante vrijstaande woningen richten zich expressief naar de Nieuwe Vaart. Ze vormen samen een herkenbare beelden reeks. De tweekap- en driekapwoningen zijn ontworpen als grote landelijke woonhuizen, die het riante landelijke wonen uitstralen. Ze hebben opvallende en soms gedraaide kopgevels die de ritmiek van de verkaveling ondersteunen. De individuele woningen vormen in het beeld tezamen één groot herenhuis. Een voorbeeld van het archetype van de grote Westlandse woning uit het verleden. Iedere woning heeft een sterke relatie met de omringende ecologische zone en de Nieuwe Vaart.

 

De drie onder één kapwoningen markeren de plek van de kruising tussen de ecologische hoofdstructuur en de verbinding met de bestaande groenstructuur in het gebied.

 

Het Waelpark, 's-Gravenzande

De ontworpen woonerven refereren aan de erven van de “Westlandse” boerderijen. Groen, landelijk, en informeel. Een ideale rustige woonomgeving, waar het zowel aan het groene erf als aan de ecologische hoofdstructuur voor de bewoners aangenaam is om te verblijven. De woningen zijn dan ook open, transparant en toegankelijk ontworpen, zowel naar de tuinen aan de ecologische zone, als vanuit de woonkamers en keukens naar het groene erf of de woonstraat.

Het Waelpark, 's-Gravenzande