Watervilla's | Ypenburg

De 2 drie-onder-één-kapwoningen, de ‘watervilla’s’ zijn gesitueerd op het kruispunt van twee zeer verschillende straten; de Landingslaan, geflankeerd door stevige appartementenblokken met een bouwhoogte van 4 tot 6 lagen hoog, en het schuine lint, met vrijstaande en twee-onder-één kapwoningen, echte ‘Hollandse huizen’. De watervilla’s functioneren als een overgang (als een poortgebouw) tussen de twee straten.

watervilla's Ypenburg, Den Haag

De woningen hebben gedeeltelijk een laagbouwvolume met een toren (bovenwoning). Deze bijzondere vorm refereert aan de vrijstaande villa’s en is stevig genoeg om goed in de rij van de naastliggende grote appartementen blokken te staan.

 

Watervilla's Ypenburg, Den Haag

De woningen hebben geen tuinen. De buitenruimten zijn meeontworpen met de hoofdmassa, in de vorm van balkons, terrassen aan het water en uitsneden uit het dak in de vorm van loggia’s.

watervilla's Ypenburg, Den Haag

Voor de woningen is ten behoeve van de sculpturaliteit gekozen voor een materialisatie in baksteen en keramische dakpannen, in kleurtonen die zeer dicht bij elkaar liggen. De kleuren van de kozijnen en betimmeringen zijn in afwijkende kleuren geschilderd ter accentuering. De detaillering van het metselwerk en de overgang tussen metselwerk en andere materialen is zodanig opgezet dat deze de massa van het gebouw verder verfijnen.

Watervilla's Ypenburg, Den Haag