Metamorfose Marsmanplein | Haarlem

Revitalisatie van het bestaande winkelcentrum aan de Rijksstraatweg, Marsmanplein.

 

In dit ontwerp wordt de gevel aan de Rijksstraatweg en de aansluiting op de openbare ruimte getransformeerd tot de representatieve hoofdentree voor het gehele winkelcentrum Marsmanplein.

winkelcentrum marsmanplein

De winkelplint van een hoogbouw uit de 50er jaren aan de Rijksstraatweg vormt de voordeur naar het achterliggende Marsmanplein. Met parkeren pal voor de deur zijn de winkels direct te bereiken vanaf de straat. Een grote luifel boven de entree functioneert als een billboard voor het gehele centrum.

winkelcentrum marsmanplein

De huidige ontvangstruimte.

De ruimte tussen de luifel, de winkelpuien en het brede trottoir is uitnodigend. Echter de huidige winkelfronten zijn aan onderhoud toe. De luifel is veel te laag en zorgt voor een donkere schaduw op de winkelfronten. Signing voor de winkels is adhoc geplaatst voor, of op de luifel, in wisselende afmetingen. De inrichting van het maaiveld is zeer sober.....................De eigen kwaliteit is niet benut.

 

 

Drie mogelijkheden voor verbetering:

winkelcentrum marsmanplein

Een ‘grote schoonmaakbeurt’.

De bestaande, gedateerde winkelpuien worden vervangen door uniforme verticale gelede puien. De luifel wordt opnieuw bekleed passend bij de stijl van het Marsmanplein. Sigining wordt uniform bovenop de luifel gepositioneerd. Zoveel mogelijk rommel boven de luifel wordt verwijderd.

 

winkelcentrum marsmanplein

Haal de schaduw weg!

De luifel wordt verwijderd. Het licht valt weer op de winkeletalages. Door de introductie van nieuwe, verticale gelede winkelpuien, inclusief mee ontworpen signing wordt de winkeluitstraling versterkt.

 

winkelcentrum marsmanplein

Met luifel van hoge kwaliteit

De nieuwe transparante luifel is hoog aangebracht. De nieuwe luifel zorgt voor een aangename overgangsruimte voor de winkels. De zon heeft vrij spel op de etalages