Baoyao kantoren park, Shekou, Shenzhen, China

Ontwerp voor een groep duurzame kantoorgebouwen in een stedelijk park met hoge bebouwingsdichtheid. Compacte gebouwen zijn efficiënt gepositioneerd langs de buitenranden van het gebied. Zodoende is de openbare ruimte gegroepeerd als aaneengesloten stedelijke ruimte. Het ontwerp met laagbouw en een overvloed aan groen zorgt voor een luxueuze openbare ruimte.

Baoyao kantoren park, Shekou, Shenzhen, China

De gebouwen staan loodrecht op de hoofd verkeersaders. Elk gebouw heeft een straat- en een parkgevel, is compact en uitgezet op een uniform grid van 8,1m x 8,1m. Het grid biedt maximale flexibiliteit en een efficiente maat voor zowel kantoren als parkeergarage. Alle gebouwen behoren tot één familie. Elk gebouw heeft daarbinnen zijn eigen identiteit. Kleine standalone gebouwen en grote gebouwen met voldoende ruimte voor meerdere huurders of grote bedrijven worden afgewisseld met bredere gebouwen met atria die onderling met elkaar verbonden zijn. Vides, atria en serres bevorderen de interactie tussen huurders.

Baoyao kantoren park, Shekou, Shenzhen, China

De parkeergarage is, voor de meeste gebruikers, de toegang tot het gebouw. Daarom is deze ook als zodanig aantrekkelijk vormgegeven. Voetgangers kunnen zich makkelijk oriënteren en de ingang naar de kantoren vinden. Routing voor voertuigen en voetgangers is eenvoudig en efficiënt. Daglicht valt de garages in via grote trapgaten in de aanloop naar de entreehal en verlevendigt de garage.

Baoyao kantoren park, Shekou, Shenzhen, China

Een breed scala aan maatregelen vermindert de carbon footprint en leidt tot een uitstekende BREEAM of LEED score. Standaardisatie van kernen en efficiente plaatsing leiden tot een optimale bouwmethodiek en flexibiliteit in gebruik. Gebruik van materialen is laag door het gevel-oppervlak tot een minimum te beperken. Gevels zijn zo ontworpen dat daglicht diep in de kantoren valt terwijl de zonnewarmte wordt geweerd middels vaste lamellen.

De variabele inval van de hoek van het zonlicht wordt opgevangen door diverse typen zonwering. Diepe horizontale lamellen weren de ochtendzon, verticale lamellen de middagzon. Horizontale en begroeide lamellen weren de late middagzon. Vides, atria en serres laten daglicht diep de gebouwen binnen. Warmte opgebouwd in de atria en serres wordt opgeslagen en hergebruikt in de wintermaanden. In de zomer wordt natuurlijke ventilatie gebruikt om deze ruimten te koelen.

Baoyao kantoren park, Shekou, Shenzhen, China

 

 

 

 

 

 

home

digitaal project archief

duCroq & van Zutphen architects

projecten

geschiedenis

Geestbrugkade 33

Lana duCroq

privacy verklaring

2281 CX, Rijswijk

Frits van Zutphen

 

 

bureau

 

 

nieuws

 

info@dcvz.nl

contact

 

+31 (0) 70 820 92 40