Herinrichting van de Grote Marktstraat, Den Haag

In 2007 zijn wij geselecteerd om de bestaande Grote Marktstraat te transformeren tot “een winkel boulevard met internationale allure”. De geschiedenis en uniciteit van Den Haag indachtig, hebben wij een ontwerp gemaakt die de straat een specifiek Haagse identiteit geeft. De Grote Marktstraat is getransformeerd tot “de balzaal voor de stad”; rijkelijk versierd met innovatieve materialen en geaccentueerd met unieke verlichtingselementen, “de kroonjuwelen”. Het ontwerp is meer dan een herinrichting, het is een middel om een geheel nieuwe identiteit te genereren en een algehele opwaardering van het stadscentrum te bewerkstelligen.

 

banken in de grote marktstraat den haag

Het ontwerp voorziet in het verwijderen van alle aanwezige obstakels.. Een rijk gedetailleerde loper van innovatieve terrazzo is in de straat geïntroduceerd om een gevoel van luxe op te roepen en samenhang te verkrijgen. De terrazzo elementen zijn op maat gemaakt voor dit project. Door middel van speciale ontwikkelde templates is een patroon, refererend aan koninklijke kantpatronen in de stenen gestraald.

grote marktstraat den haag

Als onderdeel van de balzaal, zijn de oorspronkelijke balustrades om de entrees naar de ondergelegen tramtunnel vervangen door grote stedelijke banken. Deze banken zijn gemaakt van rond gebogen staalplaat voorzien van een rijke decoratie. Het geperforeerd patroon in de staalplaten refereert eveneens naar het Oude Haagse Hof en koninklijke kantpatronen.

banken in de grote marktstraat den haag

Zestig kleine kroonluchters zijn gespannen vanaf de gebouwen over de lengte van de straat. Zij geven structuur aan de ruimte en benadrukken de richting van de straat. Deze kroonluchters zijn opgebouwd uit een druppelvormige stalen korf.

verlichting in de grote marktstraat den haag

Een functioneel straat verlichtingselement zit onderin de korf. LED armaturen, die de korf intern aanlichten zijn verdeeld over drie niveaus in de korf om een goede spreiding van het licht over het gehele lengte van de kroonluchter te waarborgen.

Ieder armatuur is op maat gemaakt, als een waterdichte unit. De technische onderdelen zijn zorgvuldig weggewerkt. Er zijn geen loshangende snoertjes en drivers te zien in de kroonluchters.

 

Ieder afzonderlijk led lichtpunt in de armaturen is individueel bestuurbaar vanuit een centrale computer. Tezamen vormen ze een 3D lichtsculptuur over de gehele lengte van de Grote Marktstraat.

 

grote marktstraat den haag

 

 

 

 

 

 

home

digitaal project archief

duCroq & van Zutphen architects

projecten

geschiedenis

Geestbrugkade 33

Lana duCroq

privacy verklaring

2281 CX, Rijswijk

Frits van Zutphen

 

 

bureau

 

 

nieuws

 

info@dcvz.nl

contact

 

+31 (0) 70 820 92 40