De Staal, het visitekaartje voor Delft.

 

Wij maken een visitekaartje voor de stad Delft, die de architectuur en de ingenieurskunst van zijn ontwerpers etaleert. Delft is ‘creating history‘ met innovatieve, duurzame en circulaire gebouwen. We maken een echte Delftse woonbuurt met een herkenbare Delftse architectonische signatuur.

staalweg, delft, doorsnede

De locatie vormt de belangrijke schakel tussen, de afrit van de snelweg en het binnenkomen van de stad Delft, voor zowel het centrum als de wijk Vrijenban. Door het vrijkomen van de locatie Staalweg kan dit laatste stukje van de ruimtelijke puzzel voor de entree van Delft op zijn plaats komen.

 

Het wordt een compact en gelaagd stukje stad. Een nieuw woon- en werkgebied met respect voor de bestaande omgeving. Een buurt met een grote programmamix.

 

Een globale omvang van het programma:

- 55 grondgebonden woningen met werkruimten.

- 93 appartementen, studio’s met boven- en benedenwoningen.

- 124 appartementen in een 70 meter hoge woontoren.

- 3800 m2 werkruimte voor de techno starters in de creatieve industrie.

- 3800m2 verhuurbare ruimte.

- 300 parkeerplaatsen in de parkeergarage.

Staalweg 1, plan overzicht

Wonen aan de Delftse Grachten

Wij creëren een echte “Delftse woonbuurt”, in de schaal en opbouw van de architectuur en de openbare ruimte van Delft. De kwaliteiten van de bestaande wijk (groen, water en ruimte) omarmen wij. Wij zetten deze kwaliteiten ruim door in ons plan.

 

Staalweg 1, Delft, grachten

Het campusgebouw

Een groot gedeelte van het programma in ons plan ligt tegen de snelweg aan. Een campus van woon- en werkateliers voor de creatieve, duurzame innovatieve industrie is gepositioneerd op een verhoogd maaiveld, gevormd door een parkeergarage van twee lagen.

Staalweg 1, Delft, innovatie campus

De stadstuinen

We vouwen het oorspronkelijke slagenlandschap omhoog en maken hiermee duurzame proef / stadstuinen op de locatie. Het oplopende landschap van de “stadstuinen” dekt het programma af en vormt zo een natuurlijke beschermende buffer voor de achterliggende woonwijk.

 

Het visitekaartje van Delft laat innovatie spreken. Het landschap is duurzaam, biedt waterberging, zorgt voor opname van fijnstof, werkt als isolator en afscherming voor het snelweggeluid. Het zijn letterlijk de proeftuinen van Delft, met een inrichting die rijke biodiversiteit zal bevorderen.

Onder de Stadstuinen zijn de ateliers en werkruimten gelegen. De ondernemers, start-ups , grown-ups en techno starters in de creatieve industrie zijn figuurlijk de proeftuin. Zij kunnen zich presenteren in de stadstuinen aan de snelweg. zij vormen de motor voor de ontwikkeling aan de Staalweg.

Staalweg 1, Delft, A13

De iconische woontoren

Een toonbeeld van circulair, duurzaam bouwen en Delftse Ingenieurskunst staat in dit groene landschap en markeert de entree van Delft aan de snelweg. Dit baken aan de snelweg is een samenhangende stapeling van Delftse ontwerp- en ingenieurskunst.

 

De toren is geïnspireerd op de horizontale opdeling van de Nieuwe Kerk in Delft. Ook de traditionele Delftsblauwe tulpenvaas heeft een gelijkwaardige horizontale opdeling van verschillende elementen. Wij willen een eigentijdse stapeling creëren. Door de samenwerking met drie jonge, veel belovende Delfts geschoolde architecten willen we een gebouw realiseren waarin duurzame gevelinnovaties kunnen worden toegepast. Studio AAAN, Cube architecten en Studio Rap werken met ons mee aan het ontwerp.

Staalweg 1, Delft, innovatie campus

 

 

 

 

 

 

home

digitaal project archief

duCroq & van Zutphen architects

projecten

geschiedenis

Geestbrugkade 33

Lana duCroq

privacy verklaring

2281 CX, Rijswijk

Frits van Zutphen

 

 

bureau

 

 

nieuws

 

info@dcvz.nl

contact

 

+31 (0) 70 820 92 40