Watervilla's Den Haag

Watervilla’s | Den Haag

Sculpturale drie onder één kapwoningen

Programma:
Twee onder één kap woningen
Opdrachtgever:
Heijmans
Status:
Gebouwd

watervilla's voorgevel
Tekening watervilla's

Watervilla’s

De 2 drie-onder-één-kapwoningen, de ‘watervilla’s’, liggen op het kruispunt van twee zeer verschillende straten; de Landingslaan, geflankeerd door stevige appartementenblokken met een bouwhoogte van 4 tot 6 lagen hoog, en het schuine lint, met vrijstaande en twee-onder-één kapwoningen, echte ‘Hollandse huizen’. De watervilla’s functioneren als een overgang (als een poortgebouw) tussen de twee straten.

De woningen hebben gedeeltelijk een laagbouwvolume met een toren (bovenwoning). Deze bijzondere vorm refereert aan vrijstaande villa’s en is stevig genoeg om goed in de rij van de naastliggende grote appartementen blokken te staan.

De buitenruimten zijn mee ontworpen met de hoofdmassa, in de vorm van balkons, terrassen aan het water en uitsneden uit het dak in de vorm van loggia’s.

Voor de woningen is ten behoeve van de sculpturaliteit gekozen voor een materialisatie in baksteen en keramische dakpannen, in kleurtonen die zeer dicht bij elkaar liggen. De kleuren van de kozijnen en betimmeringen zijn in afwijkende kleuren geschilderd ter accentuering. De detaillering van het metselwerk en de overgang tussen metselwerk en andere materialen is zodanig opgezet dat deze de massa van het gebouw verder verfijnen.

Meer weten?
Bel en kom langs voor een lekkere kop koffie.